De Onderste Steen

Voor TV Noord maakte ik twee series van dit programma, een serie van zes afleveringen (2006) en een serie van 8 afleveringen (2007). In iedere aflevering staat een bijzonder en historisch gebouw centraal. Met behulp van archeologen, bouwhistorici, architecten en bewoners vertellen we de verhalen die deze getuigen van de geschiedenis  met zich mee dragen. En ook archiefonderzoek leverde soms bijzondere dingen op.

De Onderste Steen: 6 x 25 min (2006), 8 x 25 min (2007)- DVCAM
regie: Perrie Hoekstra
camera: Martijn Pot
geluid: Geert Gritter, Bert Meis
montage: Perrie Hoekstra
presentatie: Carmen Schilstra
omroep: RTV Noord 

Feerwerd.

De eerste aflevering van serie 1 ging over de boerderij van Hans en Hilja Bierma in het wierdedorpje Feerwerd. Wat is het voor boederij, hoe oud is het gebouw en wie hebben er gewoond? Werpt een mysterieuze grafsteen in de tuin misschien licht op de bewonersgeschiedenis?
Westeremden, de Weem van Henk Helmantel.

In de tweede aflevering van serie twee staat de oude pastorie van Henk Helmantel centraal. Het oogt als een gebouw uit lang vervlogen tijden, maar is een vrij recent gebouwd huis, opgebouwd uit oude materialen met een precisie die gelijkenis vertoont met de manier van schilderen van Helmantel.
Rusthoven.

In aflevering vijf van serie 2 gaan we richting Appingedam. Bij Wirdum aan het Damsterdiep ligt de borg Rusthoven, naast de ruïne van de gelijknamige steenfabriek. Borg en fabriek zijn onlosmakelijk verbonden. Onderzoek in de archieven leverde een schat aan beeldmateriaal op: foto's van vroegere bewoners en eigenaren van de steenfabriek. Ook is de vroegere staat van de borg daarop terug te zien.
info@perriehoekstra.nl    +31-6-15052515     Tjerk Bolhuisstraat 16     9713WD   Groningen