Perries Hilton Archive februari 2012

Over hypes en adrenaline: natuurijs.

Nederland stond op z'n  kop de afgelopen week. Vanwege ijs, van nog geen 15 centimeter dikte. En daarom ging de tocht niet door, het ijs was nog te dun. Er zijn nu velen, ook journalisten, die vinden dat de mogelijke start van de Elfstedentocht gehypt is door de media, dat het een opgeklopte boel was. Dat de journalistieke distantie verdwenen was. Nu klopt dat ook wel een beetje. Als Nederland zo door het dolle is, verliezen  veel journalisten hun professionele distantie. Dan worden het een soort sportverslaggevers en die staan nou niet echt bekend vanwege hun journalistieke distantie. Ook al die journalisten willen er bij zijn. Verslag doen van het gebeuren waar iedereen over praat. Adrenaline. Ik denk dat media en volk elkaar wat dat betreft wel versterken. De overdadige televisieaandacht zal er zeker voor zorgen dat de mensen er over praten, maar de televisie zou er geen aandacht aan besteden als het niet leeft, dat bewijzen de kijkcijfers van al die uitzendingen wel. Werd er nieuws gemeld? Zelden. Maar er werd wel iets gebracht. Er was beeld. Van een raam met lamellen. Of een verslaggever in het donker op de eindstreep op de Bonke. En dat was mooi.

Ik mocht ook even deel uitmaken van het circus. De chaos, de ad hoc beslissingen op redacties, de live-verbinding met de Bonke in het donker waar niets, maar dan ook niets te zien was, het posten voor een gebouw op een bedrijventerrein in Sint Nicolaasga. Voor de televisiejournalist is er eigenlijk niets mooiers dan Hoog Water of de mogelijke komst van een Elfstedentocht. Met als voorlopige hoogtepunt de persconferentie van Wiebe Wieling gisteravond. Ik was er helaas niet bij, maar Pro-Time was met minstens 10 ploegen in de lucht, geweldig. Ook onze oosterburen waren wakker geworden, want tijdens de persconferentie belde de NDR: ze snapten het niet, moesten ze nu hotels gaan boeken of niet? Ik denk dat woensdag 8 februari 2012 echt een historische dag was.

Voorlopig is het van de baan. Het deed me wel terug denken aan de jaren 1996 en 1997, toen ik nog bij RTV Noord werkte. TV Noord bestond nog maar net, er was geen sportredactie. Wel bij de radioafdeling, maar die namen ons televisiemakers natuurlijk niet serieus. Maar iemand op de televisieredactie moest zich toch met sport bezig houden, ook dat kon nieuws zijn. Dus ik 'deed' FC Groningen, BV Veendam, Donar. En toen de vorst inviel dus ook schaatsen. Het was fantastisch. De marathon van Midwolda, de Oldambtrit die ik als jonge kerel zelf nog eens reed en als hoogtepunt de Noorderrondritten 1997. Luisterend naar de radio om de wedstrijd te volgen, koeriers met banden naar het Martinikerkhof laten rijden en dan uit die enorme chaos van banden een reportage maken. Alles was nog analoog, met banden, waar je doorheen moest spoelen. Met een live ingesproken voice-over (dus vele stiltes, ik wist niet wat ik moest zeggen) die echt met letterlijk met een seconde speling de instart in de eindregie haalde. Fantastisch.

Ik heb die oude reportage dus maar eens van een VHS-band getrokken. Schaatsen op natuurijs, het zit blijkbaar in onze genen.
info@perriehoekstra.nl    +31-6-15052515     Tjerk Bolhuisstraat 16     9713WD   Groningen